top of page

1938​

DBS Turist

Denne sykkelen kom i mitt eie sommeren 2024, og etter sigende er jeg fjerde eier. Sykkelen fremstår som hundre prosent original (med unntak av holkene), og tatt i betraktning at den er 86 år, er den i meget god stand.

 

En sykkelhistoriker mener å vite at den er produsert 26. mars 1938, sannsynligvis rundt klokken 10 den dagen. Den er produsert i 49 eksemplarer, og dette eksemplaret er blant de eksklusive med trommelbrems foran, ballongdekk og to gir med girspake på rammen. Krommede felger er det også.

 

De kom i tre utgaver: Uten gir, to gir eller tre gir. Det var i grunn tykkelsen på lommeboken som bestemte utstyrsnivået. Den gangen også. Sykkelen bærer på en historie som er vel verdt å ta vare på. Den er produsert, kjøpt og brukt i en førkrigstid der sykkelen var et nødendig transportmiddel. Hva slags tjeneste den gjorde under krigen vites ikke, men jeg vil gjette på at den ble godt brukt i krigsårene også. 

1958Olympic.jpg

1958

Olympic

En trønder er bare nødt til å ha en sykkel fra Trøndelag. Olympic er nemlig merket på sykkelen som ble produsert hos Axel Bruun A/S i Trondheim fra 1924 og frem til starten på -60-tallet. Nå er det imidlertid usikkert, og faktisk lite trolig at denne sykkelen ble produsert i Trondheim. Høyst sannsynlig er det en DBS som ble kjøpt inn fra Øglænd og påsatt Olympic-merket. Over år hadde nemlig disse to utviklet et godt samarbeid.

 

Sykkelen er i original stand, og med en av de første CEDO-låsene som ble produsert av den danske låsefabrikken. Den ble høyst sannsynlig kjøpt på samvirkelaget i Melhus i 1958, og har rullet rundt på Melhus-veiene i hele sitt liv. Sykkelen kom i mitt eie senhøsten 2024, og jeg er andre eier. 

Sykkelen har 28 toms hjul og har et tregirs Sturmey Archer-system med girhendel på styret. 

Alt på sykkelen, med unntak av dekk og girwire, er fra produksjonsåret 1958.

 

Den forrige eieren har fortalt meg at sykkelen er mye brukt, og at den har blitt brukt til diverse akrobatiske øvelser. Ifølge eget utsagn var nemlig opprinnelig eier en ekspert i å sitte på styret og sykle "bakover". 

1960

Svithun

I praksis er dette også en DBS, da Svithun ble produsert av Øglænd, men skrudd sammen og solgt av Maksinhuset Stavanger. Dermed kan man også godt si at Øglænd/DBS var sin egen konkurrent. Men nok om det.​
 

Dette er en 1960-modell som er kjøpt og brukt i Nordre Nordland. Sannsynligvis i Tjeldsund kommune, noen tusen tråkk sør for Harstad. I alle fall var det der jeg fikk den fra. I en sterkt forkommen tilstand. Skitten og sliten.​​Mye tyder imidlertid på at den har vært til nytte eller glede - eller begge deler - for én eller flere eiere. Både krankdrev og bakdrev var fullstendig utslitt og måtte byttes. Ellers har den fått beholde sin orginale lakk med en sjarmerende patina.​
 

Dette var nok i sin tid en rimelig utgave, uten gir. Men i resten av sitt liv skal den gå som en tregirs tohjuling med Sturmey Archer-gir og girskifter på styret. Et nytt Huret speedometer skal den også få ta med seg inn i pensjonisttilværelsen. En tilværelse som brukssykkel på Gammelhuset.

DBS Crossmaster_edited.jpg

1966

DBS Crossmaster

DBS Crossmaster er opphavet til Apachen, og den ble produsert i perioden 1960 til 1971. 

Eksemplaret på bildet er en 1966-modell i helt original stand, og den kom i mitt eie i 2024. Denne er holdt for å være svært sjelden, siden den er hvit. De aller fleste var nemlig rød. 

Sykkelen har vært lagret i et stabbur på en gård ikke langt utenfor Oslo, og den har vært innom Den Rustne eike og legendariske Einar Støp-Bowitz for bytte av dekk, litt småfixing og for montering av tidsriktig speedometer.

densortedame_edited_edited.jpg

Den Sorte Dame

1968

Denne Velloen reddet jeg faktisk fra å bli spiker en høstdag i 2023. Jeg har en stående avtale med en kjenning som jobber på avfallsselskapet HRS her i Harstad, og når det dukker opp noe, så gir han lyd fra seg. Og det gjorde det altså denne kjølige høstdagen. 

​

Til å være 56 år, to år eldre enn meg selv, så er den å karakterisere som strøken. Noen bruksmerker, ja, men ellers strøken og glansfull i lakken. I alle fall strøken og glansfull nok til å bare navnet "Den sorte dame". 

​

Den eneste mangelen den hadde da jeg hentet den, var et bak-nav som ikke tok grep. I alle fall ikke alltid. Etter en massiv demontering, med påfølgende rengjøring og oppsmøring var, sykkelen som ny igjen. Det vil si; den hadde behov for å bli plukket fra hverandre, rengjort og polert. Jeg syntes den fortjente å få ny lykt, CEDO-kodelås og en verktøykasse på bæreren. En flettet kurv har den også fått. Man steller godt med gamle damer.

​

Sykkelen er uten git, og dermed en utgave i det lavere prissjikt. Men flott, det er den.

1971

DBS Tomahawk

Tomahawk vekker minner fra barndommen. Ikke fordi jeg hadde en selv, men fordi jeg var smått misunnelig på en gutt i gata som "ratta" rundt på en sånn en. For Tomahawk var kanskje det kuleste man kunne ha på -70-tallet.

 

Som nysykkel rakk den i realiteten aldri å konkurrere med Apache Cross som kom på markedet i 1972, men de to modellene fikk i det minste et par år sammen. Tomahawk ble produsert i tre år, til og med -73, før den ble tatt av markedet. Angivelig i samråd med Trygg Trafikk fordi sykkelen var sett på som farlig. Ubekreftede opplysninger vil ha det til at TH skal ha vært involvert i en dødsulykke, men det har jeg ikke sett dokumentert.

 

Tomahawk har i ettertiden blitt et samlerobjekt, hvilket har gjort det vanskelig å få tak i originale deler. Og er du heldig å få los på Batman-baklykta eller kjedekassen, så koster det skjorta - og snippen med. 

 

Denne fikk jeg tak i i Harstad, og det har vært én eier før meg. Denne er i fargen jaffagul, men de ble også levert i gul, blå og grønn. Per nå ligger den i deler, i påvente av restaurering.​​

​

Spesifikasjoner:

Ramme: 13"          Hjul: 20" bak, 16" fremme      Gir: Sturmey Archer, 3 gir

1972

DBS Tomahawk

Denne Tomahawken er bygd opp på en ramme fra 1972, og alt tyder på at dette er en eksportvare til Sverige. Det sees blant annet på innfestinga til baklyset. Sannsynligvis var denne heller ikke utstyrt med den karakteristiske Batman-lykten da den fortlot sykkelfabrikken i Sandnes utenfor Stavanger en gang i 1972. Trolig hadde den en rund baklykt som jeg prøver å få tak i. Sykkelen er også utstyrt med et litt lavere styre, som i seg selv også er et bevis på at denne har rullet rundt på svensk jord i store deler av sitt liv. â€‹â€‹

​

Spesifikasjoner:

Ramme: 13"          Hjul: 20" bak, 16" fremme      Gir: Sturmey Archer, 3 gir

dbsjunior_edited.jpg

1975

DBS Junior

Det var på en sånn en det startet, en gang midt på -70-tallet. Nettopp derfor har den sin naturlige plass i samlinga mi. Den er helt original, og bærer selvsagt preg av godt bruk.

Sykkelen har i dag fått oppgaven som bladkurv i stua vår.

1975velloapacheKjellrunehenriksen_edited.jpg

1975

Vello Apache Cross

Dette er en 100 prosent original Apache som kun har hatt én eier før meg. I hele sitt liv har den rullet på Stjørdal, før den kom til Harstad i 2024. At dette er en 1975-modell er uomtvistelig, da dette var det eneste året den populære guttesykkelen kom med rødlakkert framgaffel. I årene før og etter var gaffelen forkrommet.

​

1975 er for øvrig det siste året Apache ble produsert med høysal og girspaken på rammen. Fra 1976 ble det en litt lavere sal og en girskifter på styret. 

​

Apache Cross var etterfølgeren til Crossmasteren, og den ble produsert i årene 1972 til 1980. Den ble relansert i 1997, men det ble ingen stor suksess. Det ble snarere beviset på at alt har sin tid. Også Apache-sykkelen. En tohjuling som i dag er blitt et populært samleobjekt. 

​

Selv om det står "Vello" på kjedekasse og ramme, er dette i praksis en DBS. Vello var nemlig navnet på sykkelen som ble produsert av Øglænd, men solgt og distribuert av Samvirkelaget (NKL).

​

Spesifikasjoner:

Ramme: 18"      Hjul: 26"    Gir: Sturmey Archer, 3 gir  Lås: CEDO kodelås

Bygd på ramme fra 1976

DBS Apache Cross

Sykkelen er bygd på en ramme produsert i 1976, og den er bygd opp av originale deler. Men den fremstår altså ikke som en -76-modell fordi den har høy sal og Sturmey Archer girskifter på overrøret. I -76 kom Apachen med lav sal og girskifter på styret. 

​

Spesifikasjoner:

Ramme: 18"      Hjul: 26"    Gir: Sturmey Archer, 3 gir  Lås: Basta kodelås

1981

DBS Touring

- Skal du kaste denne, spurte jeg mannen foran meg i køen på avfallsinnsamlingen.

- Ja, svarte han.

- Da tar jeg den med hjem, sa jeg. Og sånn ble jeg eier av denne DBS Touringen fra 1981.

Men da så den ikke sånn ut. Da var den et sølvgrått vrak med flatt styre, mye rust og sidekast i felgene.

​

Sykkelen ble plukket fullstendig fra hverandre, rammen slipet ned, lakkert og påsatt nye dekaler. Den fikk nye dekk, ny Basta 100-lås og ny pumpe. Fargen ble plukket ut på "øyemål", og er nok ikke den originale blå som DBS brukte. Men den ble heller ikke langt unna. Siden den har fått bukkestyre og ny lakk er den ikke original i den forstand. Men siden Touring også ble levert med racerstyre og i blått, så drister jeg meg til å si at sykkelen fremstår i original stand. 

Dette året ble det for øvrig produsert 436.480 sykler ved DBS-fabrikken i Sandnes.

1981

DBS kombi luxe

Hadde ikke jeg kommet denne til unnsetning, hadde den blitt spiker. Så stod det i alle fall i annonsen på Finn som ble lagt ut en sen julidag i 2024. Det synes jeg var for ille, så jeg sa ja, takk og fikk den gratis á franko.

 

Dette er den delbare typen med togirs duomatic i baknavet. Den trenger litt puss og stell, og så blir det nok en høyst brukanes sykkel av dette også. 

1997

Merida Dakar 680

Denne Meridaen har ennå ikke gjort seg fortjent til vintage-status. I alle fall ikke hvis vi skal forholde oss til bok-definisjonen som setter en grense på 30 års alderdom. 

Uansett nærmer det seg, og dette har vært en arbeidshest siden dagen i 1998 da jeg kjøpte den som fjorårets modell hos en sykkelforhandler i Harstad. Jeg mener å huske at jeg betalte rundt 4.000 kroner for den den gangen.

​

Sykkelen er satt opp med et Shimano  Acera girsystem som har fungert helt perfekt i alle de år.

I 2024 plukket jeg den fullstendig fra hverandre, smurte opp alt og gjorde den klar til at den med rette kan gå inn i vintage-samlingen.

dbsintruder_edited.jpg

1998

DBS Kilimanjaro

Denne sykkelen var i ferd med å bli spiker, og det kunne jeg ikke tillate. Den er i praksis helt ny, og kan neppe ha gått mer enn et par kilometer. Lakken er i nystand og helt uten skader av noe slag. 

Kilimanjaro er en av DBS` ikoniske modeller.

​

2004

K2 Zed 4.0

Denne sykkelen ble kjøpt på G-Sport back in the days, og også denne er godt brukt. For noen år siden fant jeg imidlertid ut at jeg hadde lyst til å bygge meg en el-sykkel, og da falt valget på å bygge om denne. Jeg kjøpte meg derfor et Bafang-sett med krankmotor, batteripakke og ellers det som skulle til, og vipps så hadde jeg en elektrifisert sykkel.

 

Sykkelen blir primært brukt som pendlersykkel i sommerhalvåret, og har i skrivende stund (03.01.25) gått over 5000 kilometer. Etter at dette bildet ble tatt er sykkelen ombygd med hydrauliske skivebremser, rett og slett fordi v-brems ikke gir god nok bremsekraft.

2008

Nishiki Champion

Min første karbonracer kjøpte jeg ny i 2008, og i realtiteten var det også min første landeveissykkel. Mitt første ritt (Lofoten Insomnia 2008, Lødingen - Å) syklet jeg på en lånt Merida. 

Det var derfor stor stas å få denne i mitt eie, og den gikk Den store styrkeprøven (Trondheim-Oslo) i 2009 og i 2011.

​

I 2012 solgte jeg den fordi jeg byttet den ut med en annen sykkel. Jeg synes imidlertid den var så fin, så i 2023 kontaktet jeg ny eier og fikk tilbud om å overta den for en rimelig penge. 

​

Nishikien er fremdeles i bruk, og med sitt design og Dura Ace-oppsett holder den mål også i 2025. 

2012

Look 675

Harstad hadde nettopp hatt målgangen på historiens første Arctic Race of Norway, og sykkelfeberen herjet i Nord-Norge. Det gjorde den hos meg også, og jeg kjente veldig på at tiden var inne for å kjøpe ny sykkel. 

​

Da stod denne og skreik etter meg på Sykkel & Motor, og da var det gjort. Den kostet 54.000 kroner den gangen, og var utsyrt med komplett Shimano Ultegra-gruppe Di2. 

​

Sykkelen har vært på to langturer. I 2019 syklet jeg fra Bjarkøya i Troms til Stiklestad i Trøndelag (1030 km) med en BOB Yak på slep. Greia var da at jeg lagde en dokumentarfilm.

I 2024 syklet jeg og min bonussønn fra Nordkapp til Harstad fordelt på fire etapper. Det var rett og slett episk.

2016

Trek Farley 5

Denne kjøpte jeg ny i 2016 til halv pris. Mener jeg da betalte rundt 9.000 kroner. For meg er dette den ultimate vintersykkel, og med de beste piggdekkene på (North...) snakker vi om spikerfeste. Dette er en traktor som også er stødig og fin når det er mye snø. Og for ikke å snakke om på gjennomslagsføre.   

scott spark_edited.jpg

Scott Spark 920

2019

En fulldemper er jo også kjekt å ha når terrenget kreve det. Og det skjer jo, selv om det i fjor ble mest landeveissykling. Sykkelen er satt opp med topp ustyr, og en fortjener så absolutt å haven i kategorien "High end".

freia_edited.jpg

Freia Melkesjokolade (Merida)

2020?

Sykkelen var så godt som gratis, og den kom i mitt eie fordi jeg så et potensial. Men kanskje forblir den en Freia Melkesjokolade-sykkel. Tiden vil vise. 

I bunn og grunn er dette en Merida.  

bianchi_edited.jpg

Bianchi

2023

Dette er den nyeste sykkelen i samlingen min, og en ble kjøpt helt ny i 2023 da jeg syklet på Team Rynkeby Arctic fra Oslo til Paris. 

Dette er et sykkelminne for livet. Godt vær på hele turen, gode venner og inntekter til en svært god sak: Barnekreftforeningen.

Historie i hver skramme

bottom of page